neljapäev, 17. oktoober 2024

Muumid tähistasid toidupäeva ja tegid õunakooki

Sel aastal on olnud palju õunu ja lapsevanemad on lahkelt toonud Muumidele, et kõik saaksid neid nautida. Õunu kogunes aga nii palju, et Muumid otsustasid tähistada rahvusvahelist toidupäeva (17.10.2024) küpsetades kaks õunakooki.

Lapsed said ise kaasa lüüa – nad tükeldasid õunu ning lisasid suhkrut, jahu, soola, küpsetuspulbrit, tuhksuhkrut ja mune. Lisaks said nad ise kaaluda koostisosi, sõeluda, segada, mikseriga tööd teha ning loomulikult ka tainast maitsta.

Peale lõunasööki olid koogid ahjus valmis, ja siis saime kõik oma enda küpsetatud õunakooki nautida. Küll see maitses hästi!

Õunad said päästetud ja lastel olid kõhud mõnusalt täis.



kolmapäev, 16. oktoober 2024

Euroopa vabatahtlik Saksamaalt Tallinna lasteaias Vikerkaar

Alates 2021. aasta sügisest on Tallinna Lasteaed Vikerkaar Euroopa Solidaarsuskorpuse vabatahtliku vastuvõtvaks organisatsiooniks. Projekti toetab Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse agentuur. Meil on rõõm, et 2024/2025 õppeaastal on meie lasteaia vabatahtlik Alisia Donner Saksamaalt.

Saame Alisiaga rohkem tuttavaks:

Tutvusta ennast:

Olen pärit väikesest Lõuna-Saksamaa linnast. Selle aasta juunis lõpetasin keskkooli. Saksamaal töötasin nädalavahetustel pubis/restoranis ettekandjana. Nüüd naudin vabal ajal lugemist ja muusika kuulamist. Olen aasta aega juba ka õppinud kitarri mängima ning see on olnud väga lõbus. Lisaks meeldib mulle joonistada, meisterdada ja küpsetada. Mulle meeldib ka trenni teha, väljas jalutada ja loodust nautida. Üldiselt armastan proovida uusi asju ja ennast väljakutsetega proovile panna. Minu jaoks olulised väärtused on koostöö, austus ja empaatiavõime ning et igaüht tuleks tervitada avatud meele ja lahkusega.

Mis motiveeris Sind Euroopa vabatahtliku projektis osalema?

Mul ei olnud pärast kooli lõpetamist kindlat plaani. Teadsin, et tahan minna ülikooli, kuid polnud otsustanud, mida õppida. Seega otsustasin osaleda vabatahtlikus programmis, kuna soovin teha midagi tähendusrikast ja olulist. Vabatahtlikuna saan aidata teisi ja samal ajal õppida midagi uut enda kohta. Lisaks on see suurepärane võimalus näha rohkem maailma ja muutuda iseseisvamaks.

Miks otsustasid vabatahtlikuks tulla just Eestisse?

Leidsin internetist organisatsiooni, mis mulle väga meeldis, ja rääkisin ühe nende töötajaga, kes soovitas eriti just Eestisse tulla vabatahtlikuks. Pärast seda tegin natuke uurimistööd ja avastasin, et Eesti on väga huvitav ja kaunis maa, mida sooviksin paremini tundma õppida.

Millised on Sinu esimesed muljed ja emotsioonid Eestist ning meie lasteaiast?

Minu esimene mulje Eestist oli, et kõikjal, kuhu lähed, on loodus ja see mulle meeldib. Sageli, kui külastad pealinna, on rohelust väga vähe, nii et olin tõeliselt rõõmus, et see siin nii ei ole. Esimest korda nägin lasteaeda päev enne projekti algust, sest tahtsin teada, kuidas sinna bussiga jõuda. Minujaoks oli väga muljet avaldav lasteaia suurus ja õueala, erinevate välitegevustega. Minu esimene mõte oli: "Ma oleksin soovinud, et minu lasteaed, kus lapsena käisin, oleks selline välja näinud."

Mida kõige rohkem programmis osalemisest ootad? Milliseid kogemusi soovid saada?

Minu peamine ootus on õppida - uue riigi, uue kultuuri, uue keele ja enda kohta. Tahan kohtuda erinevate inimestega, leida uusi sõpru ja hästi aega veeta. Samal ajal muutudes iseseisvamaks, enesekindlamaks ja rohkem enda kohta teada saada.

Loodame, et Alisia saab lasteaiast Vikerkaar ja Eestist palju toredaid ja meeldejäävad kogemused ning koostöö kõigi osapoolte vahel sujub hästi.



 

Muumide võileivapidu

16.10.2024 tähistasime rahvusvahelist toidupäeva ning Muumid valmistasid kodus koos vanematega tervisliku võileiva. Rühmas toimus väike tutvustus, mille järel maitsesime ühiselt kõiki võileibu. Kõik lapsed osalesid ja iga võileib oli ainulaadne, kuid tervislik. Mõnel võileival oli peale tehtud nägu, teistel oli midagi põnevat sisse peidetud. Mõnel lapsel oli ainult üks võileib, aga teised tõid lausa terve kandiku täis. Ise tehtud võileib on alati kõige maitsvam – ise teen, ise söön ja nii ei lähe midagi raisku.



reede, 11. oktoober 2024

Leivanädal Kuujäneste rühmas

Kuujäneste rühm tähistas 7.–11. oktoobril leivanädalat. Lapsed uurisid põnevusega, kuidas ja millest leiba tehakse. Eriline üllatus oli Damiri ema, kes tõi lasteaeda suure kotitäie erinevaid leiva- ja saiatooteid ning võid. See andis lastele võimaluse mitte ainult tooteid vaadata ja võrrelda, vaid ka neid maitsta. Nädala tippsündmuseks kujunes võileivapäev, mil lapsed tõid kodust kaasa oma lemmikud – sinki, vorsti, vürtsikat vorsti, juustu, kurki, tomatit, paprikat, salatilehti, burgeripihvi, pasteeti ja sulatatud juustu.

Lapsed määrisid noaga võid ja muid määreid ning ladusid võileivale just neid koostisosi ja täpselt nii palju, kui endale maitses. Tulemuseks olid isuäratavad võileivad, mida mitmed tegid lausa mitu. Jätku leiba!


Muumid tähistasid leivapäeva

Muumid degusteerisid kahel hommikul erinevaid leiva- ja saiatooteid ning valisid oma lemmikud hääletuse teel. Tänu ühele armsale Muumi rühma emale oli meil lausa 12 erinevat toodet, mida proovida. See oli põnev ja mitmekesine tegevus! Mitmeid tooteid olid lapsed juba kodus maitsnud, kuid oli ka täiesti uusi ja põnevaid maitseid. Lastele degusteerimine väga meeldis ning saime kinnitust, et Eestis on palju häid ja maitsvaid leivatooteid.

Mesimummide rühm avastas seente ja sügismarjade põnevat maailma

Oktoobri teine nädal tõi Mesimummide rühma lastele hulgaliselt põnevaid avastusi. Nädala teemaks olid seened ja sügismarjad, mida lapsed said lähemalt uurida, maitsta ja isegi mängulises võtmes avastada. Alustasime nädalat erinevate seenepiltide vaatamisega, kuid õpetaja muutis teema veelgi huvitavamaks – ta oli kaasa toonud päris seened! Klaaspurkidesse pandud pilvikud ja kärbseseened pakkusid lastele erilist vaatemängu ja võimalust seeni lähemalt uurida. See oli põnev viis, kuidas lapsed said seentega tutvuda ja nende nimetusi meelde jätta. Lisaks seentele keskendusime ka sügismarjadele. Lapsed said marju vaadata, katsuda ja muidugi proovida – just viimast osa nautisid lapsed eriti. Mustikad olid laste suured lemmikud oma magusa maitse tõttu, samal ajal kui pohlad üllatasid neid oma hapukusega. Lapsed teadsid aga, et pohlad on täis vitamiine, mis muutis need marjad põnevamaks. Nädala lõpus valmistasime koos maitsva marjasmuuti marjadest, mida lapsed olid varem proovinud. See pakkus neile jällegi võimaluse marju nautida. Lisaks mängisime toredat mängu, kus lapsed said rühmaruumis seeni ja marju „korjata“. Mäng aitas lastel omandada uusi teadmisi lõbusal ja meeskondlikul viisil. See nädal oli täis uusi teadmisi ja rõõmsaid hetki, kus lapsed said õppida ja avastada looduse ande lõbusal ja kaasahaaraval moel.


teisipäev, 8. oktoober 2024

Sipsikud valmistasid ravimtaimedest maitsvat teed ja tähistasid leivapäeva

Lasteaia õppeaias käisime koos lastega ravimtaimi korjamas – piparmünt, meliss ja salvei. Lapsed said ravimtaimi nuusutada, õppides tundma nende lõhnu ja maitseid, enne kui need kannu panime. See tegevus pakkus neile palju elevust ja võimalust ise käed külge panna.

08.10 tähistasime rühmas rõõmsalt leivapäeva. Selle päeva raames tutvusid lapsed erinevate leivatoodetega – sõime sepikut, leiba ja saia, mida serveerisime koos maitsevõiga. Leiva kõrvale valmistasime üheskoos lastega värsket teed, mis andis kogu ettevõtmisele erilise ja looduslähedase noodi. See oli tõeliselt maitsev ja tore koosolemise hetk, mis tekitas sooja ja koduse tunde.




esmaspäev, 7. oktoober 2024

Lepatriinud tegid õunakooki

Väikeste lepatriinude lemmikuks vahepalaks on sügisesed õunad - nendest ei saa kunagi liiast. Seega otsustasime õuntest ühe maitsva koogi teha. Lapsed said nuusutada maitseaineid, mõõta koostisosi, õunu segada, tainast rullida ja mis peamine, suhkruseid käsi limpsida. Kooki süües arutasime, et kõige keerulisemaks osutus laste jaoks õunte segamine ning kõige lihtsam oli taigna maitsmine.

Video:

Kuujänesed õppeköögis

Oktoobri alguses suundusid Kuujänesed taas õppekööki, sest suurest kõrvitsast oli veel pool alles. Seekord valmisid laste osavate käte all maitsvad kõrvitsamuffinid. Lapsed segasid kokku jahu, küpsetuspulbri ja suhkru, lisasid munad, piima ning ahjus eelnevalt küpsetatud ja püreestatud kõrvitsa. Kaunistuseks sättisid nad muffinitele lasteaia hoovis kasvanud mustsõstraid. Lõunajal said lapsed rõõmu tunda tervislikest muffinitest.

 





reede, 4. oktoober 2024

Naksitrallid loomaaias

4. oktoobril tähistatakse ülemaailmset loomade päeva, mille eesmärk on tunnustada loomade olulist rolli meie eludes – olgu see siis väike hiir või suur elevant. Täiesti juhuslikult sattusid ka Naksitrallid just sel päeval loomaaeda. Seal võtsid meid vastu loodushariduse spetsialistid, kes tutvustasid lastele erinevaid loomi ja nende elupaiku, selgitades, kuidas loomad on oma keskkonnaga kohastunud. Lastel oli väga palju küsimusi, millele said nad kõik huvitavad ja põhjalikud vastused.



kolmapäev, 2. oktoober 2024

Sügisandide näitus Tallinna lasteaias Vikerkaar

Tallinna lasteaed Vikerkaar kutsub kõiki huvilisi uudistama sügisandide näitust, mille raames tähistame 2024/2025 teema-aastat, mille fookuseks on muusika ja kunst. Septembri lõpus kutsusid kõik rühmad lapsevanemaid meisterdama koos lastega sügisandidest kauneid ja loomingulisi teoseid.

Lasteaed Vikerkaar pered on loonud tõeliselt omanäolisi ja põnevaid kompositsioone, mis toovad esile sügise värvid ja ilu. Täname südamest kõiki peresid ja lapsi nende vahvate meisterduste eest!

Näitus on avatud lasteaia fuajees, kus kõik huvilised saavad tutvuda eksponeeritud töödega mõlemal pool saali kuni 4. oktoobri lõunani. Ootame Teid nautima sügisese loovuse ilminguid!



teisipäev, 1. oktoober 2024

Muusikapäev Tallinna Lasteaias Vikerkaar

1.oktoobril tähistasid Tallinna Lasteaia Vikerkaar 4-7-aastased lapsed rahvusvahelist muusikapäeva, mille keskmes oli unustamatu muusikaline elamus. Lasteaeda tulid külla muusikud Hele-Riin Uib-Pachel ja Marilin Kaprei, kes tõid laste ette ainulaadse jaapani taikotrummide maailma. Nende esitus, mis ühendab trummimängu võimsa rütmi ja koreograafilise liikumise, pakkus kõigile kaasaelajatele erakordse vaatemängu.

Lapsed jälgisid kontserti pingsa tähelepanuga, sest taikotrummide mängustiil oli neile uus ja põnev. Muusikud kasutasid helendavaid trummipulki, mis lisasid esitlusele maagilist efekti ning muutsid kogu kogemuse veelgi lummavamaks. Lisaks muusikalisele elamusele rikastasid esinejad laste teadmisi, jagades huvitavaid fakte taikotrummide ajaloo ja nende rolli kohta Jaapani kultuuris.

Muusikute sõbralik ja vahetu suhtlus lastega hoidis lapsi põnevil, kutsudes neid kaasa mõtlema ja tundma, et nad on osa sellest erilisest muusikalisest rännakust. Päev täis võimsaid trummipõrinaid ja elavaid muljeid jääb kindlasti kauaks meelde nii lastele kui ka lasteaia personalile.



Muumid tähistasid Muusikapäeva

1.oktoober oli täis laulu ja muusikat! Muumid tähistasid rühmas Rahvusvahelist Muusikapäeva, kuulates erinevaid muusikastiile, nagu laste laulud, rokk, popp, klassika ja rahvaviisid. Suurimaks lemmikuks osutusid laste laulud, teise koha saavutas rokk.

Muumid oskavad ka ise pille mängida – nii imiteerisime klaveri, kitarri, pasuna, flöödi, akordioni ja trummide mängimist.

Muusika ja Muumid on suured sõbrad!