reede, 21. veebruar 2025

Mesimummid küpsetasid leiba ja valmistasid kiluvõileibu

Eesti Vabariigi aastapäeva eel otsustasid Mesimummid sukelduda Eesti toidutraditsioonidesse ja proovida ise küpsetada vanarahva toidulaua kõige tähtsamat põhitoitu – leiba. Kuna leib on olnud meie esivanemate igapäevane toit ja sümboliseerib kodusoojust ning ühistööd, siis võtsime kätte ja küpsetasime leiba päris ise!

 Leivateo alustuseks tutvusime vajalike koostisosadega. Lapsed said nuusutada ja katsuda juuretist, jahu ning teisi komponente, mis leiva tegemiseks vajalikud on. Kui juuretis oli kaussi lisatud, algas raske, aga põnev töö – taina segamine. Meie Mesimummid olid tublid ja segasid usinalt, kuni tainas oli ühtlane ja valmis vormi panemiseks. Vormid määriti hoolikalt õliga, tainas asetati sisse ja jätsime selle mitmeks tunniks kerkima. Kui leib lõpuks ahju läks, täitus ruum mõnusa sooja leiva lõhnaga, mis muutis ootamise veelgi põnevamaks. Kui leib lõpuks valmis sai ja lapsed seda maitsesid, tundsid nad tõelist uhkust ja rõõmu – ise tehtud, hästi tehtud!


Järgmisel päeval kasutasime enda küpsetatud leiba veel ühe Eesti toidulaua klassika, kiluvõileibade valmistamiseks. Alustuseks panime munad keema ning samal ajal tutvusid lapsed vajalike koostisosadega: muna, või, kilu ja sibul. Seejärel õppisime, kuidas ohutult nuga kasutada, ja lapsed said ise sibulat hakkida – see osutus nende jaoks eriti põnevaks! Seejärel algas võileibade meisterdamine, lapsed määrisid leivale munavõid ja seejärel lisasid kilu ja sibula. Enda tehtud kiluvõilevad maitsesid lastele väga. Lapsed ütlesid, et proovivad kodus koos vanematega ka kindlasti teha ise kluvõileiba. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar