reede, 22. september 2023

Muumide leivategu

Uus õppeaasta algas Muumide jaoks väga eestlaslikult - 18.09 käisid lapsed vabaõhumuuseumis õppimas, kuidas vanal ajal eestlased elasid, mida sõid ja kuidas valmistati eestlase jaoks kõige olulisemat toitu - leiba! Lapsed said maitsta nii leiba kui ka rukkiseemneid ning proovida ise rukkijahu jahvatada.

Tänapäeval käib leiva valmistamine veidi teistmoodi, näiteks jahu ei pea enam ise kodus jahvatama. Lasteaia direktor Ly on varasemalt õpetajatele teinud maitsvat leiba oma koduse retsepti järgi ning oli lahkelt nõus õppeköögis ette näitama, kuidas tänapäeval leiba valmistatakse. Ly jagas Muumidele ka oma juuretist - just see annab leivale hea maitse.

Koos Lyga valmistati 2 leiba - üks rukkileib seemnetega ning teine rukkileib pähklite ja kuivatatud ploomide-jõhvikatega. Lastele maitsesid väga mõlemad leivad, aga eriline lemmik oli soolane leib koos Ly valmistatud kikerhernehummusega.

Jutt leivateost jõudis ka kodudeni ning sooviti saada leivaretsepti. Nii saatsidki Muumid omatehtud leiva juuretise ja direktorilt saadud leivaretsepti esimesse koju, kus valmib uus leib ning sellelt leivalt saadud juuretis antakse edasi järgmisesse Muumi majapidamisse! Nii saavad kõik soovijad ise järgi proovida leiva tegemise ja kõiki leibu ühendab juuretis, mis direktorilt saadi!  


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar