kolmapäev, 19. jaanuar 2022

Puhhid valmistasid lindudele talveks maiuspalasid

Ühel talvisel detsembrikuu päeval mängisid Puhhi rühma lapsed õpetajaga Pähkli-rebase mängu. See on vana jõulumäng, kus õpetaja või laps moodustab pähklitest rebase kuju ja lapsed hakkavad õpetaja küsimise peale võtma ära erinevaid pähklitest moodustatud rebase kehaosi. Sellest mängust jäid järele pähklid, mida otsustasime kasutada lindudele sööda valmistamiseks. Lisaks leidus lasteaia õppeköögis erinevaid seemneid, mida samuti lindude toidulaua rikastamiseks kasutasime.

Jaanuarikuu alguses toimunud tegevuses läksid Puhhi rühma lapsed väikestes gruppides koos õpetajaga õppekööki. Kaasa said võetud erineva kujuga piparkoogi vormid, pähklid ja searasv.

Tore oli lastel kogeda, kuidas väikesel pliidil õpetaja ja õpetaja abi valvsa pilgu all searasv sulas ja väikesed Puhhid korda mööda sulavat searasva lusikaga segasid. Edasi oli juba tarvis kallata searasv õpetaja abil nõudesse ja segada kokku pähklite-seemnetega. Lisaks oli meil kaasas lõng, millest sai linnusöödale juppe lõigatud. Lastele meeldis eriti võtta lusikaga valminud linnusööda segu ja panna seda piparkoogi vormidesse, paela jupp vahele ja järgmine kiht linnusööda segu peale ja valmis oligi. Vorm vormi haaval valmis plaaditäis linnutoitu. Lastele meeldis kõige rohkem valida endale just meelepärase kujuga piparkoogi vorm ja selle sisse valminud linnusööda segu panna. Valminud plaaditäis linnutoiduga täidetud vorme läks ööseks külmkappi. Järgmisel päeval said Puhhi rühma lapsed riputada lindudele üles juba esimesed maiuspalad.

Järgmisel päeval oli lapsed väga põnevil ja koos õpetajatega sai ette võetud ka pisikene lindude vaatlusretk lasteaiast väljas asuvate põõsaste juurde. Lapsed märkasid läheduses nii tihaseid kui ka vareseid, kes ilmselt peale meie lahkumist juba riputatud toitu noolima tulid. Teine pallikene sai riputatud lasteaia hoovialale männi külge ja kolmas toidupala leidis tee hoovialal olevasse lindude söögimajja.

Kuna sööta valmis palju, siis hea meel on, et saame kasutada valminud linnusööta kuni kevadeni. Seega iga Puhhi rühma laps saab toitu koos õpetajaga linnu söögimajja üles riputada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar