reede, 26. oktoober 2018

Mesimummi rühma "Sügistähestik"

"Sügistähestik"

Oleme lastega juba kahel nädalal teinud tutvust tähestikuga. Rühmaruumis on lastele selgeks saanud juba täishäälikud ja sellel nädalal ka kaashäälikud. Selleks, et tähtede avastamine aga veel põnevam oleks, võtsime nädala lõpul ette teekonna Õismäe tiigi ümbrusesse, kus puude lehed andsid palju võimalusi lastele meisterdada ise tähti. 

Lapsed võtsid sõbraga paari ja valisid ühe tähe, mille kallal tööle hakata. Laste naeru ja tegutsemistahet oli ülimalt põnev jälgida. Lapsed nautisid mõnustat sügisilma ja sõbra seltsi.

Tähed valmis, said lapsed aega ka teiste laste meisterdatud tähtedega tutvuda ja neid vaadelda. Õpetaja sai ülesandeks kõik tähed ka pildina jäädvustada, sest lapsed arvasid, et ega need tähed seal tuulega  kaua ei püsi. 

Lapsed arutlesid peale piltide vaatamist, et nende tehtud tähed on pildil justkui natuke nähtamatud: pilt on nii kirju ja lehti nii palju, et tähe pildilt leidmine on ikka paras pähkel.
Erinevaid tähti vaadates, tekkis lastele ka mõte, et võiks tähed ära mõõta. Kuid selgus, et mõõdulinti küll kellelgi kaasas ei ole ja tuleb kuidagi teistmoodi teada saada, kelle täht on kõige suurem. 

Lapsed otsustasid, et kasutavad mõõtmiseks samme. Nii tehtigi ja jõuti järeldusele, et kõike pikem on L-täht 17 sammu ja kõige pisem ning nunnum on S- täht, 6 sammu.

Tähed jäädvustatud ja mõõdetud, said lapsed otsida endale taskusse "õnnekastani".


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar